M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Şevki Beyciğim

Şevki Beyciğim

Bugün saat 19.30’da Zeytinburnu Belediyesi Kültür Merkezinde sohbet edeceğim.

 

Telefondaki ses:

Şevki beyciğim, yıllardan beri yazılarınızı okuyorum. Sizinle tanışmak görüşmek çayınızı içmek istiyorum dedi.

Kendisine randevu vermedim. Yıllar boyunca yazılarımı okuyacak ve ismimi bilmeyecek...

***

Derin kültürlü, kibar, nezih, medenî Müslümanlar çay içip sohbet ederken; edebiyat, sanat, tarih, mimarlık, ahlak, fazilet konularında sohbet ederler... Şifahî kültürlü bedevîler ise politika dedikoduları yapar, lüks yemeklerden söz açar.

***

Büyük kriz, büyük yıkım ne zaman? Tarihi belli değildir, Allah bilir.

***

Bir insan için en büyük felaket geçerli bir imana sahip olmamaktır.

***

Mü’min olmayan bir insana yapılabilecek en büyük hizmet ve yardım, onun iman etmesine vesile olmaktır.

***

Halkı tembelleştirenler, herkesi ille de memur olmak isteğine bağlayanlar devlete millete ülkeye çok büyük bir kötülük ediyor.

***

Değersiz birine: Sen gerçekten değersiz bir insansın. Bu fakir kendime değer vermiyorum, sana niçin verecekmişim?

***

1985’ten beri bitmiyor, bitirilemiyor. Ne bitmez tükenmez fitneymiş bu...

***

Biriyle bir saat çay içip sohbet edeyim, ne mal olduğunu anlarım. Ya bulunmaz bir Hint kumaşıdır, ya orta bir şey, yahut en ucuzundan ve âdisinden bir bez parçası.

***

Mütevatir, manen mütevatir, sahih hadisleri, AB kriterlerine uymadığı için bile bile müteammidenredtekzib ve inkâr etmek Müslümanı küfre götürür.

***

O adam, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir lüks otomobil hastasıdır.

uuu

İmam Rabbanî diyor: Siz ilk Müslümanları görseniz onlara deli derdiniz, onlar sizi görseler Müslüman demezlerdi.

***

Onca gurur kibir ile o zatın iyi Müslüman olması mümkün değildir.

***

Müslümanların başında bir Halife bulunmazsa, halk beş vakit namazı yitirip şehvetlerine uyarsa kaç kaçabildiğin kadar.

***

Beş kişi içkisiz lüks bir mekânda kahvaltıya gittiler. Adam başına 75 liradan 375 lira tuttu. Ayrılırken otomobil valesine para vermediler. Bunlar da Müslüman zengin!..

***

Ankarada kopya çeken talebesi tarafından öldürülen zavallı asistan hanım konusunda:  Okutulmaması gereken istidatsızları ille de, ite kaka, düşe kalka okutan bir sistemde böyle cinayetler olmasını tabii görmek gerekir.

***

Adam gerçek ile gerçeklik (Hakikat şe’niyet) arasındaki farkı ayırt edemiyor, kalkmış âleme fikir veriyor.

***

Herkesin sağlık kültürü sahibi olması gerekir. Müslüman, İslam tıbbını az buçuk bilmeli. Tanıdıklarımdan biri soğuk almış, yatıyormuş, ona mail ile şu reçeteyi gönderdim:

1.Lavanta çayı çiçeği çayı yapıp günde üç kez yarımşar bardak ılık olarak içecek.

2.Yarım bardak suya yarım limon sıkıp içecek. (Günde üç dört kere.)

3.Sarımsak dişlerini kabukları ile birlikte kaynatacak. Suyunu içecek, iyice yumuşamış sarımsakları gerçek peynir ve kepekli ekmek ile yiyecek.

4.Gerçek, halis bal bulabilirse, günde iki üç kez şerbetini yapıp içecek. Sahte balın faydası olmaz. Günde bir tatlı kaşığı gerçek bal yeter.

5.Bir şişe suya yirmi bir kere Besmele okuyup bir günde içecek.

6.Üç veya yedi Fatiha okuyup, âmin dedikten sonra içine çekecek.

***

Artık hürriyet var, para var, imkân var, fırsat var, Türkiye Müslümanları hâlâ dört başı mamur bir İslam Lisesi açamadılar. Ehl-i Sünnet itikadına bağlı, bütün öğrencilerine beş vakit namazı cemaatle kıldıracak, Fransanın veya İngilterenin birinci kolejine denk  eğitim ve kültür verecek  bir lise. Müslümanlar bunu niçin yapamıyor? Kültürleri ve ufukları yeterli değil mi? (Bütün öğrencileri cemaatle namaz kılmayan bir mektep İslam mektebi olamaz.)

***

Laik Fransa’da Katolik liseleri var da, Türkiyede niçin İslam mektepleri olmasın?

***

Bütün okullarda ahlak, terbiye, görgü, nezaket dersleri okutulmalıdır. Bu konuda mükemmel ders kitapları hazırlatılmalıdır. Bunu okutacak ehliyetli, yetenekli öğretmenler var mıdır? Türkiye’nin, dünyanın en ahlaklı en faziletli en kibar en görgülü ülkesi olması için neler yapılması gerekiyorsa hepsini yapmamız gereklidir.

***

Liseli bir genci sokak köpekleri parçalamış. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Hayvanlara zarar vermeden, zulm etmeden bu gibi vak’aları önlemek lazımdır. Halk, saldırgan köpeklere karşı eğitilmelidir.

***

Herkes memur olmak istiyor. Türkiyeliler artık her işi yapmıyor. Böyle giderse dışarıdan işçi, çiftçi, çoban ithal etmek zorunda kalacağız:

***

İlim adamları, yüksek kültürlüler, elitler; ucuz, bayağı, âdi sözde kültürel ve bilimsel showlar yapmamalıdır. Bu onlara yakışmaz.

***

Semavî Eyice beyefendiyi rahmetle anıyorum. Mükemmel bir İstanbul efendisi idi. Mükemmel bir akademisyen idi. Showcu değildi. İlmini irfanını kültürünü magazin konusu yapmamış, haysiyetini korumuştu. İnşaallah yeri boş kalmaz. Öylelerine çok ihtiyacımız var.

***

Pahalı, lüks, israflı, gösterişli, ihtişamlı mekânlarda yemek yemeyi kibarlık sanan adam, tam bir kibarlık budalasıdır.

***

Cuma hutbelerinden sonra minberlerde “İnneddineindallahil İslam” ayeti ve meali okunmalıdır. Bir ara AB baskı yapmış, bu ayetler okunmamalıdır demişti. Onlar bizim dinimize ne karışıyor? Onların dini onlara, bizim dinimiz bize.

***

Diyanet, AB kriterlerine aykırı olduğu için yasaklanıp basılmayan faydalı din kitaplarının tamamını yeniden yayınlamalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi