Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Yeni krizin ayak sesi mi?

Yeni krizin ayak sesi mi?

ABD Başkanı Trump’ın görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gönderdiği adamlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmeyerek İbrahim Kalın’a havale edilmesi üzerine söz konusu kişiler apar topar ülkelerine geri döndüler.

ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmazlık konuları yandaş medyanın sandığının aksine bir türlü çözüme kavuşmuyor. Çünkü her iki ülkenin aynı konuya çok farklı bakışları var.

Türkiye, Suriye’deki PKK uzantısı YPG gibi oluşumları “terör örgütü” olarak görüp yok edilmesi gerektiğini söylerken ABD tarafı aynı oluşumları, “Birlikte savaştıkları dostları” olarak tanımlıyor. Ve mutlaka korunmaları gerektiğini söylüyor.

Bu yüzden de ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından verdiği “Suriye’den askerlerini çekme” kararı askıda kalmış bulunuyor.

Başkan Trump’ın, “Suriye’den askerlerimizi çekeceğiz” demesi üzerine “Dış politikada desten yazılıyor” havalarına giren yandaş medyanın hevesi de kursağında kalacağa benziyor.

Bizim endişemiz bu iki farklı yaklaşımın ABD ile yeni bir kriz yaşanmasına neden olup olmayacağı!

Malum ABD Başkanı Trump rahip Brunson’un serbest bırakılmasını istemiş ve bu isteği anında yerine getirilmeyince de dolar üzerinden operasyonlar başlamıştı.

Bilinen odaklar harekete geçmiş ve Türk ekonomisini köşeye sıkıştırmaya çalışmışlardı. Uzun süre devam eden bu zıtlaşma sonunda rahip Brunson bir formül bulunarak tahliye edildi ve ülkesine döndü.

Türk-Amerikan ilişkileri de rahat bir nefes aldı.

Şimdi ABD Başkanı Trump’ın benzer bir kapris örneği sunmasından kaygılıyız. “Ben sizin bir sözünüz üzerine askerlerimi Suriye’den çekeceğimi açıkladım ama siz benim YPG’ye dokunmayın ricamı kulak ardı ettiniz, ben de verdiğimiz sözden geri dönüyorum” gibi hava estirecek olursa buna hiç şaşırmayız.

Adamlar bizim terör örgütü olarak görüp yok edilmesini talep ettiğimiz PKK uzantısı YPG konusunda taviz vermeye hiç yanaşmıyorlar.

YPG’lilerin korunmalarını garanti altına almadıkça da Türkiye ile ilişkileri düzeltme yanlısı olmayacakları aşikâr. Sanırız bu durum ABD ile yeni krizin ayak sesleri!

Bakalım bu kriz nelere yol açacak? Kriz kapsamında döviz yine rol alacak mı almayacak mı?

Korkarız ki bütün bu gelişmeler ABD’de tutuklu bulunan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı’nın tahliye işini zora sokacak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi