Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Madem yetkiniz vardı!

Madem yetkiniz vardı!

Ticaret Bakanı hallerde başlatılan denetimler sonucu sebze ve meyvelerin alış-satış fiyatları arasında yüzde 800’lere varan fiyat artışlarını tespit ettiklerini açıklıyor.

Ticaret Bakanı fahiş fiyat uygulayan 88 firma hakkında 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını ilan ediyor ve denetim sonucu fiyatların yüzde 45 düştüğünü söylüyor.

Bu açıklamayı okuyunca Ticaret Bakanı’na şunu sormak istedik:

Sayın Bakan madem böyle denetim yetkiniz vardı da fiyatlar tavan yapıncaya kadar ne beklediniz? Son dönemlerde fiyatlar yüzde 800’ler civarında artarken niye sadece seyrettiniz?

“Bakan” olmak ile “sadece seyreden olmak” arasında fark idrak edilebilse böyle bir sonuç ortaya çıkar mıydı?

Bugün kimi firmalara ya da halk arasındaki adıyla kabzımallara yüksek fiyat artışlarından dolayı idari para cezası kesilebiliyorsa dün de bu denetimler rahatlıkla yapılmaz mıydı?

Ama bir dönem yetkililer kulaklarının üzerine yattıkları için denetimi akıl edemedikleri için fiyatlar alıp başını gitmiş olmalı.

Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kartal’da yıkılan bina ile ilgili söyledikleri örnek olarak aklımıza geliyor. Ne diyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan? Buradan alacağımız çok ders var diyordu, değil mi?

Aynen Kartal’da yıkılan binadan alınacak çok ders olduğu gibi sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 800’lere varan artış olayından da çıkarılacak çok ders olsa gerek.

Demek ki bakanlık denetimleri zamanında yapmış ve haksız kazanç peşinde olanları zamanında cezalandırmış olsaydı bugün böyle bir sorun yaşamayacaktık. Dolayısıyla da tanzim satış seferberliği gibi bir düzenlemeye ihtiyaç kalmayacaktı.

Bakanlık zamanında üzerine düşen görevi yapmayınca fiyatlar aldı başını gitti. Fiyatlar alıp başını gidince de tanzim satışlar gündeme geldi.

Tarım Kredi üreticiden malları temin edecek ve belediyelere satacakmış. Belediyeler de bu sebze ve meyveleri makul fiyatlarla halka iletecekmiş.

Korkarız ki bunu temin etmeye çalışırken de hal fiyatlarına yakın fiyatlarla halkın karşısına çıkacaklar.

Şimdi yaptıkları denetimleri zamanında yapmayı akıl edebilmiş olsalar bugün marketlere savaş açma ya da marketlerle yarışma gibi bir durum yaşanmayacağı aşikâr değil mi?

Evet, bir bardak suda fırtınalar koparıldı ve iktidar durduk yerde sebze meyve fiyatlarını bile kontrol edemeyen bir iktidar haline düşürüldü. Bu hususta muhalefeti hiç suçlamaya kalkmasınlar zira tüm suç kendilerinde.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi