M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Vebaliniz Çok Büyüktür

Vebaliniz Çok Büyüktür

Diyanetçilere: Boğaziçi’ndeki Amerikan Üniversitesi’nde okuyan yoldan çıkmış, dinden kopmuş o öğrencinin bile vebali sizin üzerinizedir. Sorumluluğunuz çok büyüktür. Gençliğin ve halkın her kesimini, onların anlayacağı dilde İslam’a, hidayete, Kur’an’a, ebedî saadete çağırmakla yükümlüsünüz.

***

Yukarıdaki paragraf, bütün büyük Müslüman sivil toplum kuruluşları, tarikatlar, cemaatler, vakıflar, dernekler için de geçerlidir.

***

Müslümanlar için geçerli görgü kuralları, bundan bir asır kadar önceki İstanbul adab-ı muaşeretidir. Bütün Müslüman gençlere bu görgü sistemi öğretilmelidir. İstanbul ahlakı, kültürü, adabı, terbiyesi, nezaketi, kibarlığı, inceliği, mürüvveti, fütüvveti... Lisede ve üniversitede okuyan hiçbir Müslüman gencin aha oha moha gibi böğürtülerle konuşmaya hakkı yoktur. Amacımız bütün erkek öğrencilerin küçük beyefendiler, bütün kız öğrencilerin küçük hanımefendiler olmasıdır.

***

Ellerinde para, imkân, hürriyet, fırsat olup da gençliği bilgi, ahlak, estetik konusunda, bu üç boyutta iyi yetiştirmeyenler haindir.

***

Hiçbir Müslüman temsilcinin saçma sapan giysilere, renklere bürünmeye hakkı yoktur. Ülkenin en iyi giyinenleri Müslümanlar olmalıdır. Herkes, hattâ düşmanlar bile onların kılık kıyafetine hayran kalmalıdır. Nasreddin Hoca kar helvası yapmış, beğendin mi diye soranlara, vallahi ben de pek beğenmedim demiş. Müslümanların bir kısmı kendi mamulleri kar helvalarını pek beğeniyor.

***

Farfaracı... Soytarı... Şaklaban... Hokkabaz... Düzenbaz... Arivist... Mürai... Asalak... Lüpçü... Bu gibi sıfatlar Müslüman’a yakışmaz.

***

Herifin istediği şu:  İşi az (mümkünse hiç olmayan), maaşı yüksek, sigortalı, otomobilli, öğle yemekli, ikindi çayı olan gel keyfim gel bir memuriyet... Bu kafa, bu zihniyet yok mu, Türkiye’yi batıracak, bitirecek.

***

Param olsa, Lozan’ın gizli protokollerini tozlu arşivlerden çıkarıp bulana bir milyon dolar ödül veririm.

***

Müslüman geçinen o gence, en son Halifenin ismini sordum, bilemedi.

***

Bayağılık, salaklık, hilekârlık, dolandırıcılık, asalaklık, terbiyesizlik, edepsizlik, hayâsızlık kol geziyor.

***

Takım elbise, frenk gömleği, kravat, lüks pahalı iskarpin... Ziraat mühendisi böyle olmaz. Onları, sırtında iş elbiseleri ile tarlalarda, bahçelerde, bağlarda ve bilhassa laboratuvarlarda görmek istiyoruz.

***

Şu cümleyi kaç kere yazdım: Müslüman halka yaban domuzu, evcil domuz, eşek ve ölü tavuk eti yedirenlere lanet olsun! Yedirtenlere de...

***

Yanlış konuşuyorsunuz: O şerir ve rezil herif için eşektir demişsiniz. O eşek değil, şeddeli eşşektir. Tashih ederim.

***

Trump... Süper devletin başına konabilecek en kötü kuş.

***

Mekke’de Kâbe vaizlerinden biri, erkeklerle kadınların karışık eğlence seyretmelerini tenkit ettiği içir tutuklanmış. Vehhabilerin kulakları çınlasın...

***

Vaktiyle Ayasofya Ayasofya diye çırpınan, ağlayan, feryad ü figan kopartan, yırtınan bazılarının şu sıralarda bu konuda hiç ama hiç sesleri çıkmıyor. Dillerini mi yuttular?

***

Bir büyüğü tahkir mi etmek istiyorsunuz? Şu iki şeyi yapabilirsiniz?.. Randevu saatinden geç gidiniz... Ziyaret esnasında cep telefonu ile görüşünüz...

***

Muhterem beyefendi, hiç acele etmeyiniz, henüz şehid Sultan Abdülaziz’in ahı bile çıkmadı. Ondan sonra Sultan Abdülhamid’in, Sultan Vahidüddin’in, Halife Abdülmecid Efendinin, perişan edilen Hanedan-ı Âl-i Osman’ın ahları var... Acele etmeyin, bekleyin. Aheste aheste çıkıyor...

***

Dosyalar hazırlanıyor... Birtakım cemaatleri, tarikatları hizaya getirmek istiyorlar... İslamî, Kur’anî hizmet yapanların politikaya girmeleri, aşırı muhalefet yapmaları istenmiyor. Zaten doğrusu da budur.

***

Yeni bir haber: Dünyada ancak 26 gün yetecek buğday stoku kalmış. İleride büyük bir krizde ekmek bulamayacaklar ne yapsın? Pasta yesinler!..

***

Krizlere sevinmem... Geminin batmasını istemem. Çünkü o geminin yolcularından biriyim.

***

Bina çökerse, Müslümanlar da enkazın altında kalacaktır.

***

Dinsizlikle (En uygun ve münasip şekilde) mücadele etmeyen sözde dindar, gerçek dindar değildir.

***

Dinsizlikle mücadelenin en azı, ona buğz etmektir. Şirke, küfre, nifaka, dinsizliğe buğz ve düşmanlık etmeyenin dini yoktur.

***

Vazifelerini yapmayan o herifler, dine hizmet etmiyor, hizmetleri köstekliyor, sabote ediyor.

***

Bendeniz öğrenci yurdu açsam, orada kalan bütün öğrencilerin hepsine, yurtta bulundukları zamanlarda beş vakit namazı ehil bir imamın ardında cemaatle kıldırırım. Bunu yapamazsam yurdu kapatırım.

***

Lütfen malınız, servetiniz ne kadarsa açıkça ilan ediniz.

***

Hazret-i Osman düşmanı o adamın ardında namaz kılmam.

***

Başına rengârenk bir bez bağlamakla tesettür kıyafetine bürünülmüş olmaz.

***

Birileri, para kazanmak için tesettürün cılkını çıkardılar.

***

Bir rehbere muhtaç olup da böyle birine bağlanmayanın rehberi şeytan olur.

***

Restore edilen tekke binaları mutlaka vakfiyelerine uygun şekilde kullanılmalıdır. Hangi tarikata aitse haftada en az bir kere akşam veya yatsı namazından sonra zikrullah yapılmalıdır.  Vakfiyelerde lanet şartı vardır. Şartlara uymayanlar çarpılır, tokat yer. Ne zaman? Vakti gelince... Bendenize bir tekke verseler, icazetli gerçek bir şeyh bulur ve her hafta namazdan sonra zikrullah ve ayin yaptırırım. Namaza,  tarikat ayininden daha fazla önem veririm. Harika Kur’an okuyan salih bir imam bulurum, güzel sesli müezzinler... Orada namaz kılanlar mânevî zevk deryalarına dalar. Tekkede hoparlör bulundurmam. (Şeyhlik taslamam.)

***

Şöhret âfettir. Şöhret hırsı ile dindarlık birlikte yürümez.

***

Müslümanlık kişiye iki büyük neş’e kazandırır: Biri dünya neş’esi, ötekisi âhiret neş’esi. 

***

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin büyük Sünnetlerinden biri az yemek, perhiz etmek ve açlıktır. Önüne gelen her şeyi silip süpüren, tıkınıp duran, yedi mideyle yiyen, dindarlıkları kendilerinden menkul kaba saba sofulara duyurulur.

***

Beni ağır konuşturmayınız: Kendinizi övdürmek için parayla kalem kiralayabilirsiniz. Bendeniz meddah değilim.

***

Bendeniz bayram haftası diyorum, o sandal tahtası anlıyor...

***

Televizyonlarda konuşmam, bazılarının işine gelmiyor.

***

Kâğıt fabrikaları satıldı, yerli kâğıt üretimi durdu. Son döviz krizinden sonra, ithal kâğıdın fiyatı en az bir misli arttı. Nice yayınevi ve matbaa batmak tehlikesi ile karşı karşıya. Sahibi bulunduğum Bedir Yayınevi ne olacak?

***

15 Temmuz darbesi, Türkiye’nin bütün büyük, orta, küçük çivilerini yerinden oynatmıştı diye birkaç kere yazmıştım. Tekrarlıyorum.

***

Birine: İslam dininde Kâinatın İmamı diye bir zat ve unvan yoktur. Bin dört yüz küsur yıllık İslam tarihinde Kâinatın İmamından bahs edilmemiştir. İtikadınızı tashih ediniz.

***

Kur’an’a, Sünnete, Şeriata aykırı ve zıt her şey hederdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi