Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Vurun stokçuya!

Vurun stokçuya!

Ekonominin kontrolünde ipleri ellerinden kaçıranlar dikkatleri başka noktalara çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Ve de “stokçulara savaşıyormuş” gibi görünmek için kuru soğan ticareti ile meşgul olanları hedef tahtasına oturtuyorlar. Kuru soğan fiyatlarının “bu stokçular” yüzünden arttığını iddia ederek bunu yapanların “bedel ödeyeceklerini” ilan ediyorlar.

İyi hoş da “kuru soğan” ticareti bu mallar “depolanmadan ya da stoklanmadan” nasıl yapılabilir?

Senenin belli aylarında üretilen “kuru soğanı” sene boyunca kullanma mecburiyeti olunca “depolama ya da stoklama” elbette kaçınılmaz oluyor.

Bu konuda kantarın topuzu kaçırılmamalı ve kuru soğan ticareti ile meşgul olan herkes “hain stokçu” diye suçlanmamalıdır. Elindeki “kuru soğanı” ısrarla satmayan varsa, gelen talepleri “sırf fiyat artırmak” için geri çeviren varsa “onlar hakkında” elbette gereken yapılmalı ama “önümüzdeki aylarda satmak üzere” depolarda malını bekleten tüccar da kafadan suçlanmamalıdır.

Kimi mallar var ki onları yılın her ayında üretmek mümkün değil.

Kuru soğan gibi! Patates gibi! Elma gibi ürünler yılın belli aylarında üretilir sonra da depolarda muhafaza edilerek yılın tüm aylarında tüketicilerin istifadesine sunulur.

Bu olayı “stokçuluk” olarak görmek ve adlandırmak son derece yanlış atılmış bir adım olur. Zaten “kuru soğan” üretimi belli bir politika olmadığı için kimi yıllar yok satıp tüketiciyi perişan ederken kimi yıllar da bolluktan üreticiyi vurduğu bilinen bir gerçek.

Kuru soğan üzerinden yürütülmekte olan gereksiz polemiklerin iktidara bir yarar sağlayacağını sanmıyoruz.

Ekonominin kontrolünde ipleri ellerinden kaçırıp sonra da denge kurmak için kollarını sıvayanlar kendilerine kuru soğan dışında bir takım malzemeler bulmalılar. Sanırız yazılı ve görsel medyada yer alan, “Yerel seçimlerde iktidarı kuru soğan ila vuracaklar” türündeki haberlerden lüzumundan fazla etkilenmişler ve şimdi kuru soğan ticareti yapanların üzerine üzerine gidiyorlar. Diyelim ki şimdi depolarda stoklanmış durumdaki tüm soğanlar piyasa arz edildi ve depolar boşaldı!

Fiyatları kontrol altına almış mı olacaklar? Bugün için belki fiyatlar düşebilir ama yarın depolarda mal kalmadığı için kuru soğan fiyatları mutlaka daha da artacaktır.

Allah-u âlem kuru soğan ithal etme zorunluluğu bile doğabilir. Yani öfke ile kalkanlar zararla oturabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi