Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

McKinsey!

McKinsey!

Yeni tartışma konumuz McKinsey!

McKinsey, IMF kadar yakından tanıdığımız bir kuruluş değil ancak çok yabancısı olduğumuz bir kuruluş da değil.

Dünyaca meşhur danışmanlık firmalarından biri!

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın, “Bundan sonra McKinsey ile çalışılacak” demesinden sonra herkesin gözleri söz konusu kuruluşa çevrildi.

Muhalefet verip veriştirirken iktidar McKinsey’e sadece “akıl danışılacağını” söylüyor. İcracı bir kuruluş olmayacağı ifade ediliyor.

Ama McKinsey’in IMF’den beter olduğunu ileri sürenler de var.

Danışmanlık yaptığı ülkelerden birine “esrar yetiştirmesini” tavsiye ettiğini iddia edenler de bulunuyor.

İktidar sözcülerinin yaptıkları açıklamalardan ise, “İpler bizim elimizde olacak ama yapacaklarımızın doğru olup olmayacağını onlara danışacağız” anlamı çıkıyor.

Muhalefet kanadından gelen tüm eleştirileri benimsemek ve kaygılanmakla birlikte şimdilik konuya mesafeli yaklaşmak istiyoruz.

Tam “McKinsey denilen kuruluşla daha önceden anlaşılmış olsa acaba ‘şehir hastaneleri’ konusunda bu kadar savurganlık yaşanır mıydı?” diye düşünüyorduk ki arkadaşlar söz konusu kuruluşun Sağlık Bakanlığı’na da hizmet verdiğini söyleyiverdiler. O zaman şehir hastaneleri projesi önlerine konulduğunda, “Bu hastaneyi yapmak istediğiniz yerde zaten bir tıp fakültesi bulunuyor boşuna masraf etmeyin” denilmediğine göre boşuna beklenti içine girmişiz demektir.

Evet, iktidar güzel bir şey yapıyoruz zannı ile yola çıkıp şehir hastanelerini yapmaya başladı.

Ama şehir hastaneleri yapılırken o şehirlerin hastane ve hasta kapasitesinin çok dikkate alındığı söylenemez. Şehir hastaneleri devre girince pek çok yerde diğer hastanelerin sadece acil servislerin açık tutulduğu diğer servislerinin kapatıldığı biliniyor. Tamam, şehir hastaneleri yap, işlet, devret modeli ile yaptırıldı ve devletin kasasından beş kuruş çıkmadı. Ancak yapanlara taahhüt edilen bir para var.

Hastane ümit edilen parayı kazanamayacak olursa aradaki fark devlet tarafından karşılanacak denildi ve şimdi de çatır çatır o fark ödeniyor.

Şehir hastaneleri gibi bir savurganlığa göz yumulduğuna göre muhalefet tarafından dile getirilen şikâyetler yerinde ve haklı şikâyetler olsa gerek.

McKinsey tercihi iktidar yandaşlarında bile acayip infial uyandırdığına göre konu daha çok tartışılacak demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi